Schaf schoolboeken af

comments Comments Off on Schaf schoolboeken af - Bron: hln.be

Saskia Van Uffelen, CEO van Bull en bezieler van het ‘ICT is cool’-project, vraagt een drastische ommekeer in de kijk op ICT in het onderwijs. In plaats van elke week een uurtje technologie, moet de onderwijswereld ICT omarmen, zegt ze in een opiniestuk in de krant De Morgen. De uitgeverijen van schoolboeken zullen in september beginnen hun boeken ook in digitale vorm aan te bieden.

De noodkreet van Van Uffelen komt er na onderzoek waaruit blijkt dat ICT’ers geen goed imago hebben bij de Vlaamse jongeren. Steeds minder jongeren hebben ook zin in die sector te gaan werken, en dat terwijl “de ondernemers zitten te wachten op jongeren die in staat zijn om nieuwe technologieën flexibel te gebruiken”, schrijft Van Uffelen.

Schoolboeken weg

Door ICT meer plaats te geven in het onderwijs – en zeker het secundair onderwijs – kan dat imago veranderen. Dat kan door ICT in elke les aan bod te laten komen, want “ICT is niet iets afzonderlijks, het is geen vreemd voorwerp.” Van Uffelen beseft dat hiervoor een mentaliteitswijziging nodig is: “Er is maar één oplossing, een drastische. Schaf de schoolboeken af. Het is een maatschappelijke plicht tegenover onze jongeren. Een iPad kost 600 euro, dat is het bedrag dat elke ouder elk jaar betaalt aan schoolboeken.”

Digitale boeken

De uitgeverijen zijn alvast klaar. Zij zullen in september 2012 alle basishandboeken in het basis- en secundair onderwijs ook digitaal publiceren. “De scholen die klaar zijn, kunnen tegen dan een volledig geintegreerd ICT-onderwijs aanbieden. Jammer genoeg zijn de meeste scholen nog niet klaar en is er dringend een inhaalbeweging nodig.” (via)Gerelateerde Berichten

© Thomas Geeraerts 2009-2017

Add me on Facebook
Follow Me on Twitter
Subscribe to Feed