99 procent Belgische sites niet in orde met wetgeving

comments Comments Off on 99 procent Belgische sites niet in orde met wetgeving - Bron: hln.be

Van de Belgische commerciële websites respecteert 99 procent de wet niet, omdat ze bepaalde verplichte informatie niet vermelden. Dat blijkt uit een internetbarometer van Email-Brokers, dat gespecialiseerd is in interactieve marketing en e-mailmarketing. Om zijn internetbarometer op te stellen, bracht Email-Brokers de Belgische websites in kaart, een werk van twee jaar. “We hebben een inventaris gemaakt van alle Belgische professionele sites, door ze te verzamelen via verschillende kanalen: namen van bedrijven en postcodes, officiële internetextensies (zoals .be en .com), steden en gemeenten in België, beroepen, telefoonnummers, automatische zoekopdrachten, enzovoort. Die enorme verzameling leverde ons een triljoen ruwe gegevens op”, legt William Vande Wiele van Email-Brokers uit.

Analyse

Via de analyse van de gegevens telde het bedrijf meer dan 650.000 sites in België, waarvan er zowat een half miljoen professioneel bedoeld zijn. Van die sites respecteert 99 procent de wet niet, met name door een aantal gegevens niet mee te geven op de site, ook al is dat verplicht. Het gaat dan bijvoorbeeld over naam, adres, ondernemingsnummer of btw-nummer.

Oplossing

“In Nederland bevindt maar 16 procent van de websites zich in zo’n situatie”, benadrukt Vande Wiele. Hij pleit voor een betere omkadering van websites in België en een bescherming van de extensie .be. Die wordt vaak gebruikt door buitenlandse ondernemingen, die zo toegang krijgen tot de Belgische markt zonder onderworpen te zijn aan dezelfde beperkingen als Belgische bedrijven.

Rechten

“Wie op internet surft, heeft rechten. Als er geen juridische informatie op de site staat, weet hij niet waar hij zijn product koopt. Reglementering moet excessen beperken”, besluit hij. (via)© Thomas Geeraerts 2009-2017

Add me on Facebook
Follow Me on Twitter
Subscribe to Feed