2010 mag geen verloren jaar zijn

comments Comments Off on 2010 mag geen verloren jaar zijn - Bron: openvld.be

alexander-de-croo“Het is goed dat er gewerkt wordt aan een pact voor de toekomst, maar het mag niet bij plannen alleen blijven. Er moeten ook knopen worden doorgehakt. 2010 mag geen verloren jaar worden,” zegt Alexander De Croo vandaag in de krant De Tijd. “Het broedt al een tijdje dat er iets moet gebeuren. Er zijn al openingen gemaakt door de PS en het cdH, en nu heeft ook CD& V het signaal gegeven dat werk moet worden gemaakt van een hervorming van de pensioenen. Minister van Pensioenen Daerden heeft al aangegeven dat de effectieve pensioenleeftijd met drie jaar moet worden verhoogd. Premier Leterme heeft op zijn beurt gezegd dat gepensioneerden onbeperkt moeten kunnen bijverdienen, zoals Open Vld al lang bepleit,” zegt Alexander De Croo in De Tijd.

Het komt er vooral op aan om dit momentum niet te verspelen en ook daadwerkelijk stappen te doen in de richting van een grote hervorming. Daarom staat Alexander De Croo achter het initiatief om met alle regeringen tot een pact te komen, een pakket te maken voor een grote hervorming, “waarin alle bouwstenen worden samengebracht”.

Volgens De Croo is de pensioenhervorming de eerste prioriteit, maar hangt alles aan elkaar. “Om de begroting weer op orde te brengen, is het nodig dat er meer schouders komen om het gewicht te dragen. Dat houdt in dat er meer jobs komen, en dat vereist dan weer dat de concurrentiekracht van het land wordt opgekrikt”, aldus De Croo.

“Ook Vlaanderen zal daartoe een inspanning moeten doen. Nu bespaart Vlaanderen op innovatie en op onderwijs, terwijl dat juist de bouwstenen zijn om tot een kennismaatschappij te komen. Is het dan de juiste keuze om in te zetten op een Vlaamse kinderbijslag en hospitalisatieverzekering?”

Alexander De Croo stelt ook dat later uiteindelijk ook de organisatie van de nv België zal moeten worden verbeterd. “Zo zullen er meer bevoegdheden naar de deelstaten moeten gaan, maar moeten de deelstaten zelf ook worden geresponsabiliseerd. De houdbaarheidsdatum van de financieringswet is overschreden. Er is nu meer economische groei dan verwacht, maar het gevolg is dat de federale regering meer zal moeten besparen dan voorzien. Dat is niet houdbaar. Vandaar ook dat Open Vld vraagt dat het BHV-dossier eindelijk wordt opgelost, zodat de echte communautaire discussie kan worden aangevat.”Gerelateerde Berichten

© Thomas Geeraerts 2009-2017

Add me on Facebook
Follow Me on Twitter
Subscribe to Feed